Българските дини се продават на безценица » Съвети в земеделието

май 20, 2024

Българските дини се продават на безценица

Акценти

  • През 2017 г. ранните дини са се продавали на цена от 0,30-0,40 лв./кг.,  два пъти по-ниска е тя сега
  • Търсенето при пъпешите също е ниско, а цената им е 0,60 лв./кг.

По данни на местни стопани, вносните дини подбиват цените на родната продукция. На борсата в Любимец цената на летните плодове се срина стремглаво. Към момента дините се търгуват за 0,10-0,12 лв./кг. С всяка следваща година търговията на родното производство става все по-слаба.

Само за сравнение, през 2017 г. ранните дини са се продавали на цена от 0,30-0,40 лв./кг.,  два пъти по-ниска е тя сега. Така се е променил и интересът на купувачите на едро. Те търсят чужда продукция, а не българска, коментират земеделци.

Дори цена в диапазона 0,13-0,18 лв./кг. не представлява интерес за търговците. Цели ремаркета се продават за 0,10-0,12 лв./кг. Производителите са в безизходица и се принуждават да продават на безценица. В допълнение към ниските цени и слабата търговия на българските плодове, дъждовното време и  градушките съсипват реколтата още преди да е обрана.

Положителната новина остава прогнозата за много добра реколта. По данни на някои от стопаните очакванията са за около 10 т./дка.

В Хасково, София и Пловдив цените вървят нагоре. Тъй като в тях са включени и разходите за транспорт, дините се търгуват на цени от 0,39 – 0,70 лв./кг.

Търсенето при пъпешите също е ниско, а цената им е 0,60 лв./кг.

Доматите обаче водят в сравнение на продажните цени. В момента килограм домати струва между 1-1,50 лв.

 

Сродни публикации