Български сортове пшеница покоряват света » Съвети в земеделието

ноември 28, 2023

Български сортове пшеница покоряват света

Акценти

  • В Турция например се предлагат различни български сортове грах и пшеница

Създадохме сусам, който се отглежда без нуждата от ръчна работа

Нов сорт пшеница ще бъде изпитван през следващите три години. Това ще бъде задача на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС). Новият сорт от зърнената култура е подаден от Института по растителни генетични ресурси „Константин Маков“– Садово. Това стана ясно от информация на агенция Фокус.

За създаването на един сорт са необходими около 10 години. Етапите, през които се минава са следните:

  • Създава се и се закрепва като еднаквост и хомогенност самият сорт;
  • Извършват се изпитвания от ИАСАС;
  • Новият сорт се сравнява със стандартите за съответната група, в която попада;
  • В случаите, когато резултатите на новия сорт са по-добри се преминава към вписването му в официалната сортова листа на страната.

Похвално е постижението на специалистите от Института по растителни генетични ресурси, които са успели да създадат нови сортове сусам. Единствено те до момента могат да бъдат отгледани от сеитбата до прибирането чрез механизирани процеси и без ръчен труд. Прибирането им става с комбайни.

Производителите на пшеница от догодина ще имат възможността да закупят новия сорт „Гинра“. На пазара са вече „Никибо“, „Николай“ и „Гизда“. За сега към тях по-голям интерес има от страна на дребните земеделски стопани. Засилено е желанието им да изпробват и сортовете „Ръж“, „Тритикале“ и „Ечемик“. Хубавата новина е, че тези сортове са обект на желание за покупка и от страна на чуждестранни фермери.

В Турция например се предлагат различни български сортове грах и пшеница. Гърците проявяват интерес както към тези две култури, така и към сусама. Фъстъците ни се сеят както тук, така и в Италия. Признания за качеството на семената им не липсват. Те дори вече са в полезрението на австрийските и американските фермери.

 

Сродни публикации