Българската селскостопанска наука през последните години е поставена на колене » Съвети в земеделието

април 21, 2024

Българската селскостопанска наука през последните години е поставена на колене

„Българската селскостопанска наука през последните години е поставена на колене“. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на среща с научни работници и директора на Земеделския институт в Шумен доц. Апостол Апостолов. „Държавата се нуждае от българската аграрна наука, но  трябва да се промени нейното статукво и да се предприемат законови промени“, каза министър Греков. Много е важно да задържим младите хора в научните институти, защото поради ниското възнаграждение те търсят реализация в частните фирми, каза още министърът. Необходимо е да има и пряка връзка между науката и практиката, за да се осигуряват повече средства за научната дейност.

По време на срещата стана ясно, че в област Шумен има структури с различни направления: свиневъдно, растениевъдно, говедовъдно, биволовъдно и коневъдно, които могат да бъдат обединени под една шапка и да изпълняват функции, нужни за региона. Беше обсъдено и предложение за увеличаване на земеделските площи към институтите. „Искам научните институти да не бъдат производствени звена, а да бъдат научни звена, които да имат експериментални полета и площи и да изпълняват своята дейност“, отбеляза още министър Греков.

По време на посещението си в Шумен министър Греков се срещна с директори на областните структури на Министерство на земеделието и храните и земеделски производители от региона. На срещите присъстваха областният управител на Шумен Венцислав Венков и народни представители от „Коалиция за България” и ДПС.

 

За автора

Сродни публикации