Българи са източили европари за биологични пчелини върху незаконно ползвана земя » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Българи са източили европари за биологични пчелини върху незаконно ползвана земя

Акценти

  • Констатациите на Фонда и Икономическа полицията не са достатъчни, прокуратурата също трябва да се произнесе дали има престъпление

Брат и сестра заедно с председатели на две кооперации от Стражица са обвинени, че са участвали в измама за 25 хил. евро за пчелини, съобщава „Борба“.

Преди време младата фермерка Ренета Ангелова кандидатства за подпомагане. Представя фалшив договор за ползване на земеделска земя. По документи тя има пчелин в района на Стражица върху 672 км. м. От него ползва под наем парцел на кооперация „Зора-93“.

При проверка на инспектори на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) и Икономическа полиция става ясно, че  земята е държавна и не е отдавана под наем. През това време Ангелова успява да заблуди ДФЗ, който й отпуска 25 хил. евро на два транша.

Нещо повече, за да има по-голям шанс за втория транш, младата жена назначава на работа своя брат – Ангел. Той тогава е на 17 години. Като непълнолетен той няма право на труд и то без разрешение от Инспекцията по труда. През цялото време сестра му прави съответните вноски за отработени 8-часови дни.

Пчелинът е регистриран като биологичен, въпреки че в 3-километровата зона от него работят няколко предприятия с отделянето на вредни емисии. Това е в разрез с изискванията за биологично производство.

Поблазнен от бързата и лесна печалба, след като навършва 18 години, Ангел се опитва да повтори схемата. Той също кандидатства по мярката за млад фермер с пчелин върху държавна земя. За целта представя договор за ползване на земя, отдадена му под наем от друга кооперация – „Александър Стамболийски“. Оказва се обаче, че парцелът е държавен, за който младежът няма сключен договор, точно като сестра си.

Този път държавните служители реагират навреме и засичат неверните данни и договори. Иначе още 25 хил. евро щяха да потънат в историята. Сега ДФЗ започва да си търси парите от Ренета Ангелова. Освен това констатациите на Фонда и Икономическа полицията не са достатъчни. Прокуратурата също трябва да се произнесе дали има престъпление.

 

За автора

Сродни публикации