България ще подкрепи бъдещите корейски проекти у нас » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

България ще подкрепи бъдещите корейски проекти у нас

Акценти

  • Важен фактор за подобряване на сътрудничеството между двете страни е броят на регистрираните у нас компании с корейско участие

С цели 48% се е увеличил стокообменът между България и Република Корея през 2018 г. Той е достигнал 286,6 млн. щ.д.

Това стана ясно по време на българо-корейски бизнес форум в Сеул. Програмата на министърът на икономиката Емил Караниколов е част от официалното посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Република Корея.

По време на форума икономическият министър подчерта, че България е заинтересована и от разнообразяване на стоковата структура на взаимната търговия. Според него потенциал за увеличаване на нашия износ към Корея има на редица хранителни продукти. Сред тях са: зърно, месо, етерични масла, кисело мляко, зеленчуци, химикали, фармацевтични изделия, части за машини, електроника и текстил.

България е готова да разшири подкрепата си за бъдещи корейски проекти у нас, особено в областта на автомобилостроенето, електрониката и електрооборудването, високотехнологичните и иновационни производства.

„България се ангажира да развива иновативни производства с висока добавена стойност. Икономическата ни политика е фокусирана върху разширяването на различни сектори като информационни и комуникационни технологии, екологични технологии и иновации“, обясни министър Караниколов.

Важен фактор за подобряване на сътрудничеството между двете страни е броят на регистрираните у нас компании с корейско участие. Те вече са 249.

„Имаме различни активи като производствена база за корейските компании и като портал за корейски продукти за ЕС, не само заради факта, че сме част от огромен пазар с повече от 500 милиона потребители, но също и заради подобренията в комуникацията и транспортната инфраструктура. Въведохме благоприятен данъчен и инвестиционен режим, който ни прави привлекателна и конкурентна инвестиционна дестинация в Европа“, коментира още Емил Караниколов.

По време на посещението бяха подписани Меморандум за разбирателство между българската Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Агенцията за насърчаване на търговията и инвестициите на Корея, Меморандум за разбирателство между ИАНМСП и Асоциацията на вносителите на Република Корея, Меморандум за сътрудничество между Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Агенцията за насърчаване на търговията и инвестициите на Корея, както и Меморандум за разбирателство между Национална компания индустриални зони (НКИЗ) и Корейската корпорация за индустриални комплекси.

 

Сродни публикации