България трябва да получава по-големи субсидии » Съвети в земеделието

март 01, 2024

България трябва да получава по-големи субсидии

За последните няколко години българите от привърженици на Евросъюза са станали евроскептици. Това заяви Васил Василев, бизнесмен, в студиото на Bulgaria On Air.

Бизнесменът предлага първата работа, с която новите български евродепутати да се заемат, да бъде изравняването на субсидиите за българските земеделски производители с тези в по-богатите европейски страни. Сега фермерите у нас получават по-ниско подпомагане, припомни Василев.

Той посочи още, че България трябва да получава такива евросубсидии, че да се стимулира развитието на икономиката. „Сега страната ни получава най-малко на глава от населението”, твърди той. Според него именно заради тази формула българите са евроскептици. Хората могат единствено да пътуват свободно, но в същото време обедняват, твърди той.

Василев предлага още ЕС да изработи обща позиция срещу евентуални сепаратистки влияния от трети страни. 

Ако имаме ефикасни помощи за развитие, евроскептиците бързо много бързо ще станат европривърженици, твърди той.

Дейвид Мосъп, преподавател и консултант, заяви, че в момента ЕС се е разделил на богати, средно богати и бедни страни. От гледна точка на потребителите в България доходите са ниски, а цените са високи. Нормално е при това положение човек да стане евроскептик, каза Мосъп, но уточни, че лично той е привърженик на ЕС.

Васил Василев предложи средствата от еврофондовете да се разпределят не от администрацията, а от Българската банка за развитие (ББР), за да се ликвидират корупцията и смяната на експертите при всяко ново управление.

Заради бюрокрацията ефектът от реформите често изчезва, коментира Мосъп.

По повод кампанията преди европейските избори Василев посочи, че не е било най-важното кой ще оглави ЕК. Дебатът, според него, е трябвало да се съсредоточи върху това как да отстояваме нашите национални интереси в рамките на ЕС.

Дейвид Мосъп коментира, че след създаването на ЕС вече имаме толкова силни процеси на бюрокрация и глобализация, че е логично да набират скорост националистическите движения. Той допълни, че ще е огромна грешка, ако англичаните решат да излязат от Съюза.

Василев заяви, че България в своята дългосрочна политика трябва да предвиди сценарии дори за евентуално разпадане на ЕС в бъдеще.

За да не се разпалва евроскептицизмът, Мосъп предлага Европа да не налага решения, които влизат прекалено дълбоко в националните законодателства.

 

За автора

Сродни публикации