България става център за развъждане на месодайни говеда » Съвети в земеделието

април 13, 2024

България става център за развъждане на месодайни говеда

Акценти

  • По данни на Министерство на земеделието за последните четири-пет години месодайните крави у нас са нараснали два пъти, а месодайните овце над 60 процента

България има потенциал да стане геномен център на Балканите за развъждане на месодайни породи говеда.

През последните няколко години секторът бележи възход, който го доближава до световната генетика. Това обяви Стоян Чуканов, председател на Управителния съвет на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България /АРМПГБ/.

Четвъртото издание на специализираното изложение за селскостопански животни се проведе в петък и събота в Международен панаир – Пловдив. На него се видяха ценни екземпляри от различни породи говеда и овце. Специално за проявата бяха пристигнали топ специалисти от САЩ, Шотландия, Франция и Австрия. Сред официалните гости бе Нанси Шилър – президент на Фондация „Америка за България“, спонсор на Асоциацията.

Партньори на АРМПГБ бяха от Асоциацията за развъждане на породата овце Лакон.

Те се включиха за първи път в проявата с идеята, че телешкото и агнешкото месо трябва да се предлагат заедно. Развъдната дейност не може да бъде масов спорт и критикуваха програмата за селекционен контрол. И докато развъдната дейност е в разцвет, не се вижда ефектът от угоителните центрове. Отбитите телета масово се изнасят за Косово, вместо да се угояват у нас.

Причината е, че нямаме традиции да консумираме телешко месо, затова пазарът е свит.

От друга страна, то е сред най-скъпите меса в търговската мрежа. Поради тази причина се предпочита пилешко и свинско месо. В ресторантите рядко се поръчва говежди стек. Годишната консумация е 1 кг средно на човек. Цената в магазина на телешкия шол гони 18 лв.

По неофициална информация годишно в Косово се изнасят между 30 и 50 хиляди отбити телета, които се угоявали там. Друг обезпокоителен факт е, че у нас годишно минавали през кланиците 30 000 животни, докато във фермите броят бил двоен. Това говори за сив сектор в месодайното говедовъдство, което засега е в сянката на по-популярното млечно говедовъдство.

По данни на Министерство на земеделието за последните четири-пет години месодайните крави у нас са нараснали два пъти. Месодайните овце са над 60 процента. Около пет пъти са се увеличили месодайните крави под селекционен контрол и с 40% месодайните овце. За същия период има данни за официално изнесени 34 600 броя живи говеда от България.

У нас се отглеждат и развъждат 7 специализирани породи месодайни говеда – Херефорд, Абердин Ангус, Лимузин, Шароле, Обрак, Галоуей, Гаскон. Най-предпочитаната порода е Абердин Ангус. Тя се отглежда по-лесно и има най-дълъг живот.

Данни на ИАСРЖ сочат, че през 2018 г. общият брой контролирани животни от изброените породи е около 7600, отглеждани в 178 броя ферми. Специализираните месодайни животни заемат дял от 6,3% от общия брой контролирани говеда в страната. Фермите, в които се отглеждат тези животни, са 10% от всички под контрол.

По данни на отдел „Агростатистика“ преобладаващият дял от месодайните крави в страната (около 89%) се отглеждат в Южна България. Само в Южен централен район са съсредоточени 45,2% от тях (39 хил. бр.), следват Югозападен – 23,5% (20 хил. бр.) и Югоизточен район – 20,4% (17 хил. бр.).

 

За автора

Сродни публикации