България сред лидерите в Европа по брой пчелни кошери » Съвети в земеделието

април 22, 2024

България сред лидерите в Европа по брой пчелни кошери

Акценти

  • На събитието своята продукция представиха повече от 20 производители

България е на едно от челните места по брой пчелни кошери. Те са отглеждани по методите на биологичното земеделие в ЕС.

Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева при откриване на биопазар в Бургас.

“Ние сме най-големият производител на биологично розово и лавандулово масло в света”, допълни тя. Д-р Василева бе категорична, че за растежа на сектора в страната допринася и подпомагането биопроизводството по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014 – 2020 г).

„Биопроизводителите имат голям интерес, както към мярката за „Биологично земеделие“, така и  към реализиране на проекти за инвестиции по мерките от Програмата“, каза още тя. Лозана Василева информира, че за територията на Област Бургас са сключени общо 58 договора по ПРСР за подпомагане на биологични производители, на стойност 5.7 млн. евро.

На събитието своята продукция представиха повече от 20 производители. Сушени домати със зехтин,пчелен мед и етерични масла са само част от продуктите, които гостите можеха да опитат. Биовина, млечни продукти, тинктура от смокини и сокове от био череши също.

Посетителите на пазара имаха възможност да дегустират и от специално подготвените на място миди по Бургаски от  Ути Бъчваров. Водещ на събитието бе Николай Станоев.

 

За автора

Сродни публикации