България реагира остро на обвинението на ЕК, че дискриминираме чуждите храни и стоки » Съвети в земеделието

септември 24, 2023

България реагира остро на обвинението на ЕК, че дискриминираме чуждите храни и стоки

Акценти

  • МЗХГ ще изпрати в срок обосновано становище до Европейската комисия относно приетото Постановление за осигуряване на регионална продукция в търговските вериги“

От МЗХГ излязоха със спешна позиция по повод уведомително писмо на ЕК до България относно осигуряването на регионална българска продукция в обектите на търговските вериги.

„Предприетата мярка не засяга свободното движение на стоки, произведени в други държави. Постановлението, издадено на основание на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, не предвижда забрана и ограничения за предлагане на продукция от държави членки на ЕС и трети страни“.

По никакъв начин не се нарушават досегашните доставки в търговските обекти на продукти, внесени от други държави и продукти, които могат да се предлагат на пазара във всички търговски обекти в страната. Чрез приетото ПМС № 70 бяха предприети спешни мерки на национално ниво, които целят гарантиран и улеснен достъп на потребителите до продукцията на местни производители.

Действията на Министерството са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители за:

  • – запазване на поминъка им предвид карантинирани райони;
  • – затруднени транспортни връзки;
  • – риск от пренасяне на заразата при транспортиране.

В чл. 2 от приетото Постановление се определят норми за сурово мляко и за предлагане на млечни продукти.

Въведените мерки не водят до изкривяване на конкуренцията и вътрешния пазар. Те са в ползва на потребителя, без да засягат каквито и да е правила. Същите са приети в условията на безпрецедентна и глобална здравна, икономическа и дори търговска криза.

 

За автора

Сродни публикации