България произвежда едва 0,76% от птичето месо в ЕС » Съвети в земеделието

България произвежда едва 0,76% от птичето месо в ЕС

Акценти

  • Според посочените данни у нас през 2018 г. са произведени 114,88 хил.т. птиче месо

За година производството у нас се е увеличило с близо 11 хил.тона.

По последни данни на Евростат през изминалата година в Европейският съюз са произведени 15,2 милиона тона птиче месо. Това е нов исторически връх. Спрямо 2010 г. увеличението е с цели 3,2 млн.тона.

През 2018 г. шест от държавите на ЕС са произвели близо 70 % от птичето месо. По обем продукция те се нареждат, както следва:

  • Полша – 16,8%;
  • Обединеното кралство – 12,9%;
  • Франция – 11,4%;
  • Испания – 10,7%;
  • Германия – 10,4%;
  • Италия – 8,5%.

Според посочените данни у нас през 2018 г. са произведени 114,88 хил.т. птиче месо. През 2017 г. те са били 103,96 хил.т., което е с почти 11 хил.т. по-малко. Увеличението за година е в размер на 10,5%, но въпреки това страната ни остава сред последните по произведени количества птиче месо. Българското птиче месо представлява едва 0,76% от общото производство в ЕС.

 

Свързани новини