България представя едни от най-добрите си млечни продукти на Международния салон на сиренето в Париж » Съвети в земеделието

юли 23, 2021

България представя едни от най-добрите си млечни продукти на Международния салон на сиренето в Париж

Акценти

  • През 2018 г. аграрният стокообмен между България и Франция възлиза на 283,2 млн. евро

България представя едни от най-добрите си млечни продукти на Международния салон на сиренето и млечните продукти в Париж.

Страната ни участва за първи път в салона на млечните продукти. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов. Toй заедно с министъра на земеделието на Франция Дидие Гийом, откри българския щанд. Салонът се провежда в рамките на Международното селскостопанско изложение „СИА 2020“ и ще продължи до 26 февруари 2020 г.

Доц. Иванов изтъкна, че страната ни е доказан производител на качествени млечни продукти.

В Международния салон на сиренето и млечните продукти четири български фирми представят саламурено сирене – овче, краве и козе, кашкавал от овче и краве мляко, извара от овче, козе и краве мляко, масло и сметана от козе мляко, биологични кисели напитки и айрян. На българския щанд могат да бъдат дегустирани и деликатесни сирена от заквасено кашу. Заместник-министър Иванов акцентира, че на изложението на млечните продукти се представя и уникалната българска бактерия – Лактобацилус булгарикус, както и биологични продукти.

„МЗХГ прави всичко възможно за популяризиране на родните млечни продукти,както в Европа така и в света“, каза още той.

Френският министър поздрави доц. д-р Иванов за участието на страната ни във форума. Той бе впечатлен от деликатесните български сирена от заквасено кашу – натурално, с манатарка и мащерка, със сушени домати и риган, люто и с подправки.

Доц. Янко Иванов посочи, че Франция е важен партньор в аграрната търговия на България. През последните няколко години формира около 4-5% от общия външнотърговски обмен на страната със селскостопански стоки.

През 2018 г. аграрният стокообмен между България и Франция възлиза на 283,2 млн. евро. Традиционно, най-значителен е износът за Франция на месо и карантии от домашни птици. Сравнително големи са и количествата и на слънчогледово масло, слънчоглед, кюспета, царевица, пшеница, приготвени храни от месо, хлебарски, тестени и сладкарски бисквитени продукти, които страната ни изнася за Франция. През 2019 г. се наблюдава рязко увеличение на износа на брашно.

Българският щанд бе посетен и от министъра на земеделието и селските райони на Кот Д’Ивоар Куаси Кобена.

Пред журналисти заместник-министър Иванов съобщи, че в рамките на изложението е провел среща с министъра на земеделието на Малта Антон Рефало. По време на нея стана ясно, че Малта би подкрепила позицията на България за запазване на преходната национална помощ в следващия програмен период.

 

За автора

Сродни публикации