България получи забрана за износ на свинско » Съвети в земеделието

юли 23, 2024

България получи забрана за износ на свинско

Акценти

  • Беларус наложи на България временни ограничения за внос на свинско месо

Африканската чума по свинете ни отряза част от чуждите пазари за месо

Африканската чума по свинете се разпространява много бързо в редица държави от ЕС и не само. У нас регистрирани случай на зараза има в няколко области. В Китай огнища също са констатирани в няколко района. Опасността от разпространение на болестта подтикна Беларус да ограничи вноса на свинско от определени производители. Така Българи и Китай попаднаха сред нежеланите вносители на свинско месо за беларуския пазар. Това стана ясно преди дни от съобщение, предадено от беларуската агенция БЕЛТА.

Международно бюро по епизоотии (МБЕ) информира, че у нас на територията на областите Силистра и Добрич и в автономния китайски район Нинся-Хуей, и китайската провинция Гансу има регистрирани случаи на африканска чума по свинете.

По тази причина Беларус наложи временни ограничения на страната ни и упоменатите райони в Китай. Така вече е забранен вноса на живи прасета, зоологически и циркови животни, храни, суровини и продукти от или със свинско месо. Не се допуска търговията и с такива, които съдържат или са от глиганско месо.

Предстои в Беларус да предприемат и допълнителни мерки за повишаване на биологичната защита в свиневъдните комплекси и стопанства.

 

 

Сродни публикации