България поиска съдействие за справяне с болестта Заразен нодуларен дерматит » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

България поиска съдействие за справяне с болестта Заразен нодуларен дерматит

България поиска съдействие от ФАО/МААЕ за справяне с болестта Заразен нодуларен дерматит. За това се договориха на среща във Виена, Австрия заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров и директорът на съвместната дирекция "Ядрени технологии в земеделието и храните" на Световната организация по прехрана (ФАО) и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) г-н Цу Лиян.

Страната ни е първата държава в региона, която изпрати официално искане до ФАО/МААЕ за съдействие чрез предоставянето на експертна и техническа помощ във връзка с констатираните огнища на Заразен нодуларен дерматит. "За нас е много важно, че успяхме да постигнем договореност за покрепа от водещи специалисти, които ще ни помогнат да овладеем максимално бързо разпространението на Заразния нодуларен дерматит", заяви заместник- министър Димитров.

През месец юни се очаква директорът на съвместната дирекция "Ядрени технологии в земеделието и храните" на Световната организация по прехрана (ФАО) и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) г-н Цу Лиян да бъде на посещение в България и когато ще бъде подписано и Споразумение за сътрудничество.

Двамата обсъдиха още възможности за сътрудничество в областта на здравеопазване на животните, безопасност на храните, осъществяване на контрол по вредителите върху земеделските култури и генетика в растениевъдството и животновъдството.

В рамките на посещението си в Австрия заместник-министър Димитров посети лабораториите на дирекцията в град Зайберсдорф, където се запозна от близо с дейностите по тези области.

 

За автора

Сродни публикации