България подкрепи запазването на смесените стопанства за обикновено и биологично производство » Съвети в земеделието

февруари 21, 2024

България подкрепи запазването на смесените стопанства за обикновено и биологично производство

България, Румъния, Словения и страните от Вишеградската група се обявиха за продължаване на възможността за съществуването на смесени стопанства, в които се развива конвенционално и биологично земеделие. Това стана ясно от срещата на министрите на земеделието от  Вишеградската група и България, Румъния, и Словения, в която участва и зам.-министър Бракалова в Словакия.

 „Ако предложението за еврорегламент за биологичното производство бъде прието в настоящия си вариант, за България ще бъде трудно да запази тенденциите в развитието на сектора. Премахването на възможностите за смесени стопанства и за използването на небиологичен посадъчен материал и животни при производството на биопродукти ще доведе до намаляване на желанието на стопаните да преминат от конвенционално към биологично земеделие“, подчерта заместник-министърът на земеделието и храните Марина Бракалова. Тя допълни, че в България основен проблем за производителите е именно осигуряването на качествен посевен и посадъчен материал.

Участниците в срещата подписаха Обща декларация по Предложението за регламент относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти. В документа е записан и призив към Европейската комисия за осигуряване на гаранции за отсъствие на ГМО в биологичните продукти.

На форума в Словакия бяха обсъдени също и въпроси, свързани с последствията от Руската забрана за внос на селскостопански продукти от Европейския съюз. Преобладаващо бе мнението, че мерките на ниво ЕС трябва да бъдат подобрени, за да се избегне задълбочаване на проблема.

 

За автора

Сродни публикации