България очаква еврофинансиране за борбата с АЧС » Съвети в земеделието

април 25, 2024

България очаква еврофинансиране за борбата с АЧС

Акценти

  • Подкрепа за продължаване на координираните действия за борба с АЧС изразиха всички министри от държавите-членки

Средствата ще се изплатят по линия на ветеринарните програми за справяне с болестта.

На 15 юли 2019 г. в Брюксел се проведе заседание на Съвета по селско стопанство и рибарство. На него министрите на земеделието на държавите-членки в Европейския съюз (ЕС) обсъдиха ситуацията със заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Пред колегите с министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева акцентира върху допълнителни мерки за контрол на храните, които преминават през границите. Тя коментира, че точно те са рискови за пренасяне на заболяването.

Министър Танева каза  още, че са нужни общи действия и интегриран план. Чрез тях ЕС ще може да се справи със заболяването. Подкрепа за продължаване на координираните действия за борба с АЧС изразиха всички министри от държавите-членки. Бяха локализирани пограничните зони, прилагането на ефективни мерки за надзор и контрол съвместно със заинтересованите страни.

На заседанието стана ясно още, че страната ни настоява за навременно финансиране от Европейската комисия. Средствата следва да са по линия на ветеринарните програми за справяне с болестта. Според министър Танева с тази помощ е важна и необходима, освен това се очаква такава за извършените действия през 2018 г.

Именно миналата година у нас беше регистриран първият случай на АЧС. Тогава стартира план от мерки за превенция и борба срещу АЧС. Въпреки това през последната седмица се увеличи броят на потвърдените огнища в страната. Разпространението на заболяването в България би довело до сериозни загуби за индустриални сектор, тъй като той е добре развит. Само през 2018 г. брутната продукция е била около 130 млн. евро. С най-висок дял на потребление си остава свинското месо. Продължава изпълнението на мерките за превенция. Заради опасността от заболяването стартира мащабна информационна кампания. Чрез нея следва да се осведоми населението за всички прилагани мерки, а и за всички особености и признаци на самото заболяване.

Как еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис коментира проблема?

По време на заседанието на Съвета еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис призова към продължаване прилагането на мерките в ЕС, в т.ч повишаване на информираността на населението относно възможността за разпространяване на болестта посредством храни и продукти, като се работи съвместно с превозвачите и пътните служби. Комисарят отново напомни за необходимостта от намаляване популацията на диви свине в незасегнатите райони. Той апелира за спазване на мерките в зоните от регионализацията. По този начин ще може да се запази търговията в незасегнатите райони, като Комисията продължава да работи в насока за вдигане на ограниченията от страните извън ЕС. Все още се работи по разработването на ваксина, но това е времеемък процес.

 

Сродни публикации