България отчита напредък по две процедури за износ на слънчогледов шрот и на сух зърнен спиртоварен остатък за Китай » Съвети в земеделието

февруари 28, 2024

България отчита напредък по две процедури за износ на слънчогледов шрот и на сух зърнен спиртоварен остатък за Китай

Акценти

  • Българската система за официален контрол на фуражите е еквивалентна на тази в Китай

България отчита напредък по две процедури за износ на слънчогледов шрот и на сух зърнен спиртоварен остатък за Китай.

Това стана ясно по време на официално посещение на делегация от четирима експерти – одитори от Генералната митническа администрация на Китайската народна република у нас.

Министърът на земеделието, храните и горите и министърът на Генералната митническа администрация на КНР подписаха Протокол за санитарните и фитосанитарните изисквания за износ на български шрот от слънчогледово семе.

Събитието се състоя в рамките на Осмата среща на държавните и правителствени ръководители на КНР и страните от Централна и Източна Европа в гр. Дубровник.

С документа страната ни се ангажира да упражнява:

  • – засилен контрол;
  • – надзор върху предприятията за производство и преработка на слънчогледово семе в шрот.

Така се гарантира качеството и безопасността на изнасяния продукт. Преди изпращане на всяка пратка БАБХ ще извършва инспектиране на място, включващо фитосанитарен контрол.

Китайската делегация предостави на БАБХ работен вариант на Протокола за санитарните и фитосанитарните изисквания за износ на сух зърнен спиртоварен остатък за обсъждане на включените в него текстове. След приключване на преговорите ще се пристъпи и към  официалното му подписване.

В рамките на посещението бяха инспектирани всички български предприятия, заявили желание да осъществяват износ на слънчогледов шрот и сух зърнен спиртоварен остатък  за Китай.

Българската система за официален контрол на фуражите е еквивалентна на тази в Китай. Извършваният контрол на всички нива, е строг, сериозен и отговорен. Основава се на риска и законодателството за фуражите.

Износът ще бъде възможен след официалното одобряване на предприятията от  страна на Генералната митническа администрация на КНР.

 

За автора

Сродни публикации