България няма да приеме орязване на средствата в ОСП 2014-2020 » Съвети в земеделието

февруари 21, 2024

България няма да приеме орязване на средствата в ОСП 2014-2020

България категорично няма да се съгласи с предложението за орязване на средствата за директни плащания и развитие на селските райони в многогодишната финансова рамка 2014-2020. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на втория Национален агросеминар в Пловдив.

На заседание на министрите по земеделие в Брюксел бяха обсъдени два варианта на финанасова рамка в новия програмен период на ОСП, съобщи министърът.

Според единия средствата ще бъдат орязани с близо 500 млн. евро на година, а според другия с 250 млн. евро на година, каза още министър Найденов. Той допълни, че страната ни няма да направи компромис, приемайки, което и да е от двете предложения.

В общоевропейски план нещата са далеч от консенсус. Вариантите за действие са два, уточни министър Найденов. Първият вариант, заявен от френския министър на земеделието, хранителната промишленост и горите Стефан Льо Фол, е публично да се признае, че не може да се стигне до единодушно решение и е необходимо да се даде една година преходен период и новата ОСП и тя да стартира през 2015 година. Това е по-добрият вариант за нас, защото през тази година ще се следва досега действащото финансово законодателство. Другият вариант е да се даде срок, в който да бъде взето единодушно решение.

Ще отстоявам позицията на България докрай въпреки, че ще има натиск от по-големите държави върху нас, както и върху това да се стигне до консенсус. За да бъде приета новата ОСП трябва да има пълно единодушие, допълни още министърът. Той заяви, че България е една от страните с най -добра финансова дисциплина до момента.

 

За автора

Сродни публикации