България няма да пострада сериозно от санкциите на Русия за внос на храни от ЕС » Съвети в земеделието

май 20, 2024

България няма да пострада сериозно от санкциите на Русия за внос на храни от ЕС

България няма да пострада сериозно от наложените санкции от страна на Русия за внос на хранителни продукти от ЕС. Това заяви председателят на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов. По думите му, страната ни отдавна е загубила присъствието си на руския пазар, въпреки опитите през последните години тези позиции да бъдат възстановени.
„Сега фирмите, които са успели през последните години да продават отново на тези пазари, ще пострадат от това решение на руското правителство. По принцип, ние не изнасяме суровини за Русия, с изключение на плодове. Изнасяме главно вино, сирене и някои видове консерви“, посочи Върбанов. По думите му, нито България, нито други страни-членки на ЕС могат да поискат компенсации за наложените санкции.
„При тази ситуация е важно как ще реагира Европейският съюз – дали ще преразгледа своята позиция спрямо Русия или ще се стигне до взаимни ограничения и борба на търпение“, допълни Венцислав Върбанов.
Според него има възможност българската продукция, пласирана в Русия да се пренасочи към други пазари, но трябва да се има предвид, че там конкуренцията е много голяма.

 

За автора

Сродни публикации