България може да стане най-големия износител на слънчоглед в света » Съвети в земеделието

май 19, 2024

България може да стане най-големия износител на слънчоглед в света

България може да стане най-големия износител на слънчоглед в света.

Миналата година страната ни е била на второ място по износ на тази култура. Това съобщава председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Едуард Стойчев. През миналата година българските производители са изнесли слънчогледови семена на стойност почти 744 млн. долара. В същото време Едуард Стойчев изрази притеснението си за високите цени на зеленчуци и плодове.

Те се вдигнаха заради лошите метеорологични условия това лято, обясни Стойчев. По думите му през последните 5 години не е имало толкова високи цени, каквито са през този сезон. „Стабилни са цените на пшеницата и слънчогледа въпреки градушките и проливните дъждове”, коментира още Стойчев. Той обърна внимание и на ембаргото, което Русия наложи върху храните от ЕС.

Според Стойчев то е допринесло за нормализиране на цените на плодовете и зеленчуците у нас. „Но този фактор ще се отрази негативно на българските производители. 9.3% от износа на България на хранителни продукти е към Русия, което се равнява на 53 млн. евро годишно”, отбеляза още шефът на ДКСБТ.

 

За автора

Сродни публикации