България може да получи до 12 млрд. евро от фонда за възстановяване на ЕС » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

България може да получи до 12 млрд. евро от фонда за възстановяване на ЕС

Акценти

  • 3,1 млрд. евро ще са под формата на заем

За България могат да бъдат заделени до 12 млрд. евро от новия възстановителен фонд на ЕС.

Това съобщи „Дневник“, позовавайки се на ДПА.

От тях 9,2 млрд. евро могат да са под формата на грантове, а 3.1 млрд. евро като заем. За да стане това факт, страната ни трябва да кандидатства с проекти, за които смята да ги похарчи.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лаен предложи бюджетът на новата многогодишна финансова рамка да е 1,1 трилиона евро. Извън тях ще е така нареченият спасителен фонд. В него 500 млрд. евро ще се раздадат под формата на грантове, а 250 млрд. евро като заеми.

„За да гарантира, че възстановяването е устойчиво, равномерно, приобщаващо и справедливо за всички държави-членки, ЕК предлага да се създаде нов инструмент за възстановяване, ЕС от следващо поколение, вграден в мощен, модерен и обновен дългосрочен бюджет на ЕС“, се казва в прессъобщение от ЕК.

Европейската зелена сделка и цифровизацията ще са в основата на стимулирането на работните места и за подобряване устойчивостта на обществото и здравето на околната среда.

Освен това ЕК предлага изменение и в текущата многогодишна финансова рамка, като се осигурят допълнителни 11,5 млрд. евро.

Предвижда се средствата от фонда „Europe Next Generation” да се инвестират в няколко насоки;

  • – нов инструмент за възстановяване и устойчивост от 560 милиарда евро ще предложи финансова подкрепа за инвестиции и реформи, включително във връзка със зелените и цифрови преходи и устойчивостта на националните икономики, свързвайки ги с приоритетите на ЕС В това число 310 млрд. евро ще са предвидени за безвъзмездно подпомагане;
  • – 55 млрд. евро доплащания по програмите от политиката на сближаване;
  • – Предлага се фондът за справедлив преход да се подкрепи с допълнителни 40 млрд. евро за да се подпомогне преходът на страните към климатично неутрална икономика;
  • –  Предлага се укрепване на ЕФРСР с допълнителни 15 млрд. евро
 

За автора

Сродни публикации