България и Франция ускоряват партньорството си в сектор „Животновъдство” » Съвети в земеделието

май 25, 2024

България и Франция ускоряват партньорството си в сектор „Животновъдство”

Стимулирането и устойчивото развитие на сектор „Животновъдство” е един от основните приоритети на българското земеделие в новия програмен период. Това каза заместник министърът на земеделието и храните Явор Гечев при среща с президента на Земеделската камара на регион „Лимузин” и вицепрезидент на Земеделската камара на Франция г-н Жан-Филип Виоле. Срещата бе инициирана с цел  стартиране на дългосрочно партньорство с региона  по обмен на добри практики, технически и търговски експертизи в сектора. Тя се проведе в рамките на Международния салон по земеделие SIA 2014 в Париж

Зам.-министър Гечев подчерта приетата линия за насърчаване на свободно пасищното животновъдство в България, както и за развитие на месодайното направление в сектора. Двете страни договореха и  осъществяване на посещения на официално и експертно ниво в рамките на тази година.

В срещата взеха участие още президентът на INTERBEV Limousine Филип Шарет и президентът на Асоциацията за промотиране на земеделската продукция от регион Лимузин г-н Емануел Рабо.

Българският зам.-министър по земеделието и храните обсъди и възможностите за сътрудничество в сферата на биологичното земеделие с г-жа Елизабет Мерсие, директор на Националната агенция за развитие на биоземеделието във Франция. Зам.-министър Гечев заяви, че България има много добри постижения в областта на биологичното земеделие. От своя страна г-жа Мерсие коментира, че българските етерично-маслените култури с екологичен произход са добре познати във Франция и прие поканата на зам.-министър Явор Гечев да посети България за празника на розата през месец май.

 

За автора

Сродни публикации