България и Узбекистан ще си помагат в земеделието » Съвети в земеделието

декември 01, 2023

България и Узбекистан ще си помагат в земеделието

Акценти

  • България може да съдейства на аграрни специалисти от Узбекистан да обогатят знанията си в родните учебни и научни заведения

Земеделието е отрасъл с чието успешно развитие не всяка страна може да се похвали. България и Узбекистан са с дългогодишни традиции в тази област.

На проведена среща между министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и вицепремиера на Узбекистан Нодир Отажанов бяха обсъдени различните възможности за сътрудничество.

Узбекистан е страна, която е в близост до Китай, Индия и Русия, което й осигурява добри възможности за търговия. Пазарът, който й разкриват тези три държави е огромен, обхваща почти 3 милиарда потребители. За разлика от тях България като член на ЕС има шанса да предлага висококачествени стоки на взискателния европейски пазар. Едно бъдещо сътрудничество между двете страни открива добра перспектива за обмен на опит и знания. България може да съдейства на аграрни специалисти от Узбекистан да обогатят знанията си в родните учебни и научни заведения.

Узбекистан отчита много високи темпове на развитие на икономиката си. Износът на земеделска продукция от страната се е увеличил драстично за последните години достигайки до над 1 млрд. долара за 2017 г. Страната може да е похвали с място в челната петорка на производителите на череши. Висококачественият памук, който произвеждат също е силно търсен от страна на различни текстилни компании.

 

Сродни публикации