България и Ливан ще работят за повишаване на стокообмена на земеделски стоки » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

България и Ливан ще работят за повишаване на стокообмена на земеделски стоки

Акценти

  • Обсъдени бяха и възможностите за намаляване на митническите ставки при внос на млечни продукти и мед за Ливан

Български фирми представят родни продукти на международното изложение Хорека в Бейрут.

Промотирането на земеделски продукти ще бъде обща задача на Българи и Ливан. Това стана ясно след постигнатата договорка между министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с ливанския му колега министър Хасан Ал Лакис. Те се срещнаха в Бейрут, за да обсъдят възможностите за подобряване представянето на зеленчуковите продукти на българския и ливанския пазар. Дискутирани бяха още и възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество и повишаване на стокообмена със земеделски стоки между двете страни. Сред темите на разговора беше и намаляването на митническите ставки при внос на млечни продукти и мед за Ливан.

Докато беше в Бейрут министър Порожанов успя да се срещне още с министъра на телекомуникациите и председател на Асоциацията на търговско- промишлените палати на Ливан  Мохамед Шукейр и с Мохамед Салех, председател на Търговско-промишлената и земеделска камара на Южен Ливан. Те дискутираха възможностите за организиране на дни на ливанския бизнес от областта на хранително- вкусовата промишленост в България през първата половина на тази година. Предвидено е представянето да бъде организирано под патронажа на Министерството на земеделието, храните и горите на България, със съдействието на Българо-ливанския бизнес съвет.

Ливанските фирми получиха покана за участие в следващото издание на международното изложение  Интерфуд & дринк. То ще се проведе в София през месец ноември. Тема на разговор по време на срещата бяха и възможностите за инвестиции. Българските фирми също бяха поканени от ливанския министър да инвестират в земеделието и хранително-вкусовата промишленост.

От 2 до 5 април в гр. Бейрут се провежда международното изложение Хорека. Страната ни също има щанд, на който родни фирми представят сирене, мед, зеленчукови консерви, вино и плодови сокове. Министър Порожанов успя да ги посети и да разгледа български продукти.

 

Сродни публикации