България и Китай могат да реализират проекти в областта на селското стопанство » Съвети в земеделието

февруари 21, 2024

България и Китай могат да реализират проекти в областта на селското стопанство

„Сътрудничеството между България и Китай в областта на земеделието вече преминава от етапа на идеите към тяхната реализация”. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща в МЗХ с посланика на Китай Н. Пр. Уей Дзинхуа. Двамата обсъдиха предстоящите посещения на български делегации в Китай.

По време на визитите ще се дискутира напредъкът по проекта за Център за сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. „Страната ни има заслужено място в земеделието на Европейския съюз и ако този център се изгради в България, ние ще бъдем отличен партньор на китайските и европейските производители, които искат да стъпят на тези два огромни пазара”, подчерта министърът.

Друга тема на разговора между министър Греков и посланик Уей беше предстоящото провеждане на традиционния форум за агро-търговия и икономическо сътрудничество между Китай и държавите от Централна и Източна Европа. За първи път страната ни предлага форумът да се проведе извън Китай и негов домакин да е България. „Това ще е събитие, на което ще се осъществяват реални контакти между бизнеса, за да може земеделските ни производители да имат още една възможност за реализация на продукцията си”, изтъкна министър Греков.

 

За автора

Сродни публикации