България и Азербайджан ръка за ръка в земеделието » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

България и Азербайджан ръка за ръка в земеделието

Акценти

  • Между двете страни има много сходства, които са предимно климатични, свързани с традициите, дела от БВП, борбата срещу заболявания като АЧС

Експерти от двете страни ще си партнират за постигането на още по-добри селскостопански резултати

Предстои скоро да бъде създадена съвместна работна група. Тя ще се занимава с развитието на конкретни проекти. Ще подобри и сътрудничеството в земеделието между България и Азербайджан. Това беше решено на среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с азербайджанския му колега Инам Керимов.

Очаква се да бъде подписано споразумение за сътрудничество в аграрната наука. Между двете страни има много сходства. Те са предимно климатични, свързани с традициите, дела от Брутния вътрешен продукт, борбата срещу заболявания като африканската чума по свинете.

Ежегодно у нас се използват в производството високи технологии. Често те биват закупувани с финансовата подкрепа осигурена от европейските фондове . Благодарение именно на този вид инвестиции, почти всяка година постигаме рекордни добиви в производството на зърнени култури и в различните сектори.

Активно се работи за подобряване и заздравяване на контактите с ЕС, Китай, Близкия изток и района около Каспийско море. В края на срещата министър Керимов покани българския си колега да посети отново Азербайджан.

 

Сродни публикации