България е първата държава членка, която иницира международна работна среща от такъв мащаб за обмяна на опит по новия модел на планиране в ОСП след 2020г. » Съвети в земеделието

април 25, 2024

България е първата държава членка, която иницира международна работна среща от такъв мащаб за обмяна на опит по новия модел на планиране в ОСП след 2020г.

Акценти

  • Целта на форума бе да се обменят знания и опит за цялостния процес на планиране на участващите държави членки на ЕС

България е домакин на първата инициирана международна работна среща за обмяна на опит по новия модел на планиране в ОСП след 2020 г.

„С това се поставя началото на поредица дискусии в дългия процес на планиране и прилагане на Стратегическия план“. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева по време на заключителната среща от двудневния форум за обмяна на опит по новия модел на планиране в ОСП след 2020г.

Целта на форума бе да се обменят знания и опит за цялостния процес на планиране на участващите държави членки на ЕС.

„Много е важно да се срещаме, защото голямото предизвикателство за всички, включително и за ЕК, е един общ Стратегически план, който трябва да обединява ОСП за следващия период“, подчерта зам.-министър Кръстева.

Тя акцентира върху важността на отделни подходи на държавите членки – при едни с повече тежест върху мнението на заинтересованите страни. При други –  базиране върху статистически или експертни анализи. Така ще се подобри процеса и на национално ниво за всяка отделна страна.

Участниците в дискусията обсъдиха:

  • – съдържанието на отделните стъпки;
  • – тяхната последователност, за да се отговори на въпросите, които се поставят в Стратегическия план и образеца – рамката предложена от ЕК.

Обсъдиха се пет важни теми:

  • – Система за знания и иновации;
  • – Зелена архитектура;
  • – Оценка на нуждите и интервенционна стратегия;
  • – Координация на процеса по изготвяне на стратегически план;
  • – Не-ИСАК базирани мерки.

Заместник-министърът изрази надежда, че активното взаимодействие и обмяна на информация ще продължи. Делегациите бяха изключително впечатлени от инициативата на МЗХГ и активната работа в процеса на подготовка на Стратегическия план.

Участниците във форума бяха представители на ЕК и делегации от Латвия, Словакия, Словения, Литва, Румъния, Унгария, Чехия, Естония, Полша, Финландия, Кипър и Хърватия.

 

За автора

Сродни публикации