Българите ядат по-малко шоколад от европейците » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Българите ядат по-малко шоколад от европейците

Акценти

  • Сред най-честите им консуматори на шоколад през 2017 г. са били жените на възраст от 20-40 г.

Средно на година консумацията на човек достига 3,5 кг.

Шоколадът е слабост за много хора. Производството и консумацията на какаовото лакомство расте в световен мащаб. Не остават по-назад и българските потребители, пише БНР.

Според проучване на Евростат през 2017 г. у нас са изядени 25 тона шоколад. За всеки българин това са по 3,5 кг или грубо 35 шоколада по 100гр. всеки. Дневната консумация варира от 20-50 гр. В другите страни от Европа тя е доста по-висока или 30-90 гр.

Сред любителите на шоколадовите изделия най-честите им консуматори през разглеждания период са били жените на възраст от 20-40 г. Сред предпочитаните марки у нас се отличават 6 и то в средния ценови клас.

В България пазарът на шоколад годишно е 350 млн. лева. Установено е, че всеки пети консуматор на какаови лакомства се намира в столицата.

Сред топ производителите на шоколад се нарежда Германия. Тя осигурява 32% от общото количество, произведено в Европа. След нея се нареждат Италия, Франция и Холандия.

За 2017 г. общото количество шоколад, произведено в ЕС е достигнало близо 4 млн. т., които са на стойност 18,3 млрд. евро.

 

Сродни публикации