Бум на хранителни натравяния в морските курорти по Черноморието » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Бум на хранителни натравяния в морските курорти по Черноморието

Акценти

  • На места храните и сосовете се оставят на припек, а не се прибират в хладилници

Здравните власти във Варна регистрират средно между 35 и 40 случая на чревни инфекции за седмица от началото на летния сезон.

Най-често до хранителни натравяния се стига заради лоша хигиена и неправилно съхранение на продуктите, с които се приготвя храната край плажа.

Проверка на Нова ТВ показа, че на места храните и сосовете се оставят на припек, а не се прибират в хладилници.

„Имаме сосове, които са изразходват в рамките на часове. Просто няма време да се развалят. В съдържанието им пише, че няма яйца и няма какво да се развали всъщност”, обяснява търговецът на дюнери Людмил Христов.

По думите му досега не е имало оплаквания от клиенти. Месото се пече на високи градуси, а проверките на контролните органи били чести.

Проверката откри и още нарушения. В Морската градина във Варна колбасите за хотдозите са на открито, както и част от заготовките. Повечето от продуктите обаче са подредени по правилата – разделно и при хладилни условия.

В увеселителния парк край алеята във Варна, където има много заведения екипът ни също откри нередности. Търговецът обяснява, че заради децата компромиси с качеството не се правят. А проверките на инспекторите са постоянни. Въпреки това сандвичите се приготвят без ръкавици.

Д-р Костадинка Маринова от Агенцията по храните във Варна заяви, че до момента при проверки, извършени от тях, не са установени сериозни нарушения.

„По принцип всички храни трябва да бъдат защитени, покрити и да се съхраняват при условия, които да осигурят безопасността им. Ако е в пиков час от деня, когато се приготвят непрекъснато сандвичи за известно време е допустимо сосовете да бъдат на открито и да се държат хранителните продукти на открито. По принцип сосове и майонези трябва да се съхраняват в хладилници”, каза д-р Маринова.

 

За автора

Сродни публикации