БСП предложи решение за борба с АЧС и разкритикува ГЕРБ » Съвети в земеделието

април 22, 2024

БСП предложи решение за борба с АЧС и разкритикува ГЕРБ

Акценти

  • Според Корнелия Нинова обещаните от премиера Бойко Борисов по 300 лв. за стопанство са подигравка с проблема на дребните фермери

Десислава Танева отвърна на обвиненията чрез личния си профил във Facebook.

С предложение за 5 мерки в борбата с Африканската чума по свинете излезе и БСП. Пресцентърът на партията цитира лидера Корнелия Нинова.

Така според финансовия министър от бюджетния излишък е добре да се отделят 3 млрд. лв. Тези средства следва да бъдат използвани за изкупуване на прасетата от държавата по пазарни цени. Корнелия Нинова пък поиска  възстановяване на ветеринарните служби и райони на ветеринарните лекари, които ГЕРБ са премахнали.

От партията смятат, че би следвало да се организира отстрелът на дивите прасета, който преди година беше спрян от управляващите. Паралелно с тези мерки от БСП предлагат да се създадат екарисажи за предотвратяване на екологична катастрофа. Левицата иска да бъде сигнализирана и прокуратурата. Според тях трябва да бъдат разследвани длъжностни лица, „които с грешни действия или бездействия“ са допринесли за тази катастрофа.

Според Корнелия Нинова обещаните от премиера Бойко Борисов по 300 лв. за стопанство са подигравка с проблема на дребните фермери. Тя смята, че това е опит за противопоставяне на едрите срещу дребните свиневъди. Паралелно с този конфликт тя вижда и прехвърляне на вината за разпространение на заразата върху румънските туристи, които минават през страната.

Нинова подчерта, че за големите свинекомплекси ще бъдат осигурени обезщетения с европейски и национални средства. Въпреки това работниците в тях, които са около 20 000 няма да получат нищо.

За по-бързо преодоляване на кризата Нинова призова към обединение и единство.

В отговор на упреците на Корнелия Нинова с обяснения излезе и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

В своя профил във Facebook тя обясни, че заболяването е навлязло в Европа през 2007 г. в Грузия. Заразата е пренесена чрез хранителни отпадъци, които са изхвърлени от кораб.

В рамките на 30 години Испания се е борила за изкореняване на заразата. За съжаление вирусът е изключително устойчив и се разпространява чрез всички възможни пътища. Най-уязвими са личните стопанства, в които няма мерки за биосигурност. Дивите свине също лесно биват засегнати, защото са в открита екосистема. Вече повече от 23 държави на територията на три континента са засегнати от заболяването.

Министър Танева написа още, че у нас са предприети всички възможни мерки за ограничаване на болестта. Те отговарят на изискванията на компетентните европейски органи.

„Не прави чест на Корнелия Нинова и БСП да се опитват да спечелят избиратели в този тежък момент. За да успеем да се справим, и да ограничим заболяването, е необходимо всички мерки да се изпълняват стриктно. Надявам се, че в тази ситуация всеки отговорен политик ще покаже държавническо поведение и няма да допусне политическите емоции да надделеят“, коментира тя в публикацията си относно изказването на Корнелия Нинова.

 

 

Сродни публикации