БСП настоява за оставките на земеделския министър и ръководителя на БАБХ » Съвети в земеделието

февруари 28, 2024

БСП настоява за оставките на земеделския министър и ръководителя на БАБХ

Акценти

  • "Заболяването години наред беше в Румъния и ние го наблюдавахме как се приближава до границата с България и какви мерки предприема румънската държава“, коментира още Милков

Депутати от „БСП за България“ настояха за понасяне на политическа отговорност заради разпространението на болестта Африканска чума по свинете у нас.

На брифинг в парламента левицата заяви, че редица институции не са реагирали адекватно на опасността. Те призовават за оставките на земеделския министър Десислава Танева и ръководителя на БАБХ Дамян Илиев, съобщи БГНЕС.

„Отговорните лица не свършиха своята работа две години назад. Не действаха адекватно в дните и часовете, в които кризата навлезе. Не обясняват ясно на гражданите и стопаните какво трябва да направят. Считаме, че трябва да понесат политическа отговорност“, заяви депутатът от БСП Пенчо Милков. Според него отношение по темата трябва да вземе и председателят на Централния епизоотичен съвет Томислав Дончев.

„Заболяването години наред беше в Румъния и ние го наблюдавахме как се приближава до границата с България и какви мерки предприема румънската държава“, коментира още Милков. Той допълни, че въпреки това страната ни не е предприела необходимите стъпки за преодоляване на това предизвикателство.

От ГЕРБ репликираха също през медиите в Народното събрание. Да не се политизира темата, призова Мария Белова. Тя подчерта, че институциите – земеделското министерство, МВР, МО са предприели всички необходими действия за ограничаването на заразата.

Белова призова стопаните, които отглеждат животни в задния си двор, да бъдат достатъчно отговорни да предприемат необходимите действия, които МХЗГ и БАБХ изискват. БАБХ проследява 35 дни назад готовата продукция от всички регистрирани свинеферми в страната и постоянно извършва лабораторни изследвания, каза още депутатката от ГЕРБ, като призова всички заинтересовани да се борят за спасяване на свиневъдството у нас.

 

За автора

Сродни публикации