БСК подава съдебен иск срещу промените в Наредба Н-18 » Съвети в земеделието

август 01, 2021

БСК подава съдебен иск срещу промените в Наредба Н-18

Акценти

  • Белият бизнес се обединява против промените, които следва да бъдат направени заради Н-18

Повече от 150 са дружествата и организациите подкрепили инициативата на БСК.

Негодуванието на бизнеса към промените в Наредба Н-18 продължава да расте. В тази връзка на 16 април 2019 г. Българската стопанска камара (БСК) публикува на страницата си призив за оспорване на измененията. От написаното  става ясно, че оспорването на промените ще бъде направено пред Върховния административен съд (ВАС). Ще бъде подаден сигнал и пред Европейската комисия за нарушения на европейското право.

От БСК търсят подкрепата на всички организации, представители на бизнеса, които не одобряват регулациите на НАП.

По-рано тази година сроковете бяха променени за пореден път. Така различните представители на бизнеса у нас ще имат и различни срокове за въвеждане на изискуемите промени, които налага т.нар. наредба за касовите апарати.

В процеса на преговорите беше решено, че НАП ще проведе разговари с представители на различните бранове, за да се изчистят спорните моменти.

Към момента инициативата на БСК е срещнала подкрепа от страна на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер, Българската  асоциация на заведенията, Браншовият съюз за стопанска инициатива в транспорта и повече от 60 търговски дружества.

Какви са целите на БСК?

Основните цели за обединяване на членовете на БСК са няколко. Необходимо е да се осигури широка подкрепа за предприетите правни действия и тя трябва да дойде от всички браншове. Белият бизнес се обединява против промените, които следва да бъдат направени заради Н-18. Те налагат изключително голяма административна тежест за малкия и среден бизнес, ограничават го за сметка на големия. Освен това по-притеснителното е, че създават рискове от санкции и корупционни практики.

В информацията публикувана на интернет страницата на БСК са разписани и основанията за оспорване на наредбата Н-18. Сред тях са: противоречие на разпоредбите на наредба Н-18 с действащото европейско и българско законодателство, основни принципи на правото, дискриминация, увреждане на конкуренцията и др.

Очаква се разходите за изготвяне на жалбата пред ВАС и сигнала до ЕК, извършването на правни анализи на българското и европейското законодателство, правна аргументация, такси и възнаграждения за процесуално представителство, екип от юристи и експерти да достигна близо 24 500 лева с ДДС. Предвидено е те да бъдат разпределени между всички организации, сдружения, асоциации и дружества, подкрепящи инициативата. В призива на БСК е посочено още, че колкото е по-голям броят на присъединилите се организации и дружества, толкова по-ниски ще са разходите за всяко от тях.

Вече 161 организации и търговски дружества са подкрепили инициативата.

 

Сродни публикации