Брюксел иска да забрани търговията с домати "Биволско сърце" » Съвети в земеделието

май 21, 2024

Брюксел иска да забрани търговията с домати „Биволско сърце“

Някои от най-любимите български сортове зеленчуци скоро може да се окажат забранени за производство и продажба – това предвижда проект за нов европейски регламент. В случай, че документът бъде приет без поправки, продукцията на дребните български зеленчукопроизводители ще бъде застрашена, а самите те – лишени от правото да произвеждат и търгуват с някои от най-колоритните и вкусни местни сортове чушки и розови домати.

Новият регламент все още е предмет на дискусии, но при положение, че българската държава не се намеси и не оспори проекта пред Брюксел, съществува абсолютно реалната опасност например любимецът на потребителите – розовият домат „Биволско сърце“, да се превърне в рядкост, ако нямаш баба на село, и да не може да се намери на пазара. Други местни разновидности на плодове и зеленчуци ги очаква същата присъда.

Цената на хибридните чужди семена е непосилна за дребните български зеленчукопроизводители, затова те сами си селектират разсада и забраната да го разменят би ги поставила в тежка ситуация.

„Когато се приеме този регламент, тези сортове може да отпаднат като употреба и да се загуби ценен генетичен материал“, коментира директорът на Института по растителни и генетични ресурси в град Садово доц. Тенчо Чолаков.

„Разбира се, че ще има протести, ако забранят тези бабини сортове. Това е нашата история, няма как някой да ни я забрани“, категоричен бе зеленчукопроизводителят Данаил Стефанов. От Института по растителни и генетични ресурси отправят апел към министерството на земеделието да се намеси и да защити българския интерес по казуса.

 

За автора

Сродни публикации