Бруцелоза, антракс - има ли основание за притеснение » Съвети в земеделието

ноември 28, 2023

Бруцелоза, антракс – има ли основание за притеснение

Д-р Илиев, защо се стигна до смъртен случай на човек от антракс за първи път от 44 г. насам? Можеше ли да бъде избегнат?

Да, можеше. Но тук вината си е лично негова. Съболезнования на близките му, но да приколиш животно, което е болно, и нелегално да го продадеш е голяма грешка.

При антракс животните се разболяват много по-бързо от хората, те са изключително чувствителни към заболяването. За да се разболее човек, трябват много повече спори, отколкото за едно животно. Затова и не бяхме толкова притеснени, когато се говореше за открити спори и замърсени допълнително храни. Да, опасно е, но всички бяха информирани за рисковете. Ситуацията беше под контрол и мерките, препоръчани от хуманните лекари, щяха да бъдат ефективни.

 

Излиза, че дори и ветеринарният лекар няма вина.

Етичната комисия на варненската колегия засега е със становище, че няма вина. Въпреки това аз поисках от председателя на Българския ветеринарен съюз да вземат решение на централно ниво по въпроса дали наистина има вина ветеринарният лекар на селото.

 

Преди този случай кога за последно е имало антракс у нас?

Антракс в България се е появявал много пъти, включително и през последните години. Сега смъртният случай го отделя от ежедневието ни.

Климатичните промени са нещо, което може да засили опасността от антракс в страната. Големите дъждове, сушата и т.н. наистина могат да изкарат на повърхността стари спори, които да живеят в почвата много години – 60-70. И да заразят животни, защото на тях им трябва много малко, за да се разболеят. Затова аз ще предложа да се върнем назад във времето не 30, а 50 г. Да определим зоните и да ваксинираме там, където в последните 50 г. е имало антракс.

 

Много ли са тези зони?

Не са много, тези места са обичайни. Например Североизточна България, Ямболско и т.н. Ние ги имаме на карта, но не е нужно да притесняваме допълнително хората.

 

И предлагате да се прави ваксинация само там?

Да. Няма смисъл от тотална ваксинация в цялата страна. За мен е по-добре да се разболее едно животно от антракс, ние да поставим диагноза, както се случва винаги и вие дори не разбирате. Това е рутинна работа за нас. Сега нашумя, защото почина човек, иначе никой нямаше да разбере нищо.

Ние щяхме да вземем мерки. Не мисля, че там, където в последните 50 г. не е имало антракс, трябва да се ваксинира.

 

Но хората вече се страхуват да си купуват месо…

Нищо общо няма. Ако си купуват месо от регистрирани обекти, за които има проверки откъде е месото и т.н., аз не виждам някаква опасност.

 

Очаквате ли нови случаи на антракс?

Да, нови случаи може да има винаги. Но тава ни е работата. Да кажа, че агенцията гарантира, че вече няма да има антракс, е много несериозно.

 

Освен антракс има и бруцелоза, която не по-малко стряска хората. Вече има 22-ма заразени, какво се случва?

Бруцелозата е нещо много сериозно, изключително коварна е. И както навремето ни казваха, е заболяване на бъдещето, което се доказа. В исторически план през 1939-1940 г. е имало, мисля, 4 разболели се животни от бруцелоза в България, и то за 3 години. В наше време те са изключително много. Лошото е, че признаците при животните са такива, че стопаните не могат да заподозрат, че са болни от бруцелоза. Обикновено си мислят, че причините за един аборт са нещо съвсем различно.

А в същото време животните стават изключително опасни за хората. Обикновено те се заразяват от сурово мляко. А много хора го пият, защото има разни теории, че то лекува различни болести.

 

Според вас бруцелозата ли е по-опасна за хората от антракса?

Да, тя по-трудно може да бъде контролирана. Извинявам се, че се намесвам в сферата на хуманните лекари, но знам, че за бруцелозата при човека също няма характерни признаци. Много са общи. И оздравяването е изключително бавно. Хората трябва да разберат тази голяма опасност. И че ние не пречим на дребния производител, като не сме съгласни да се продава на улицата прясно мляко.

В случая с бруцелозата явно има нелегално придвижване на животни – дали от съседни страни, дали оттук, продължаваме проучването. Най-вероятно е използван заразен мъжки разплодник, но са възможни и други причини.

 

Източник: "24 часа"

 

За автора

Сродни публикации