Броколи – деликатесна и ценна култура » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Броколи – деликатесна и ценна култура

Акценти

  • Времето на жътва се определя от големината на главите и съставящите ги пъпки

ПРОИЗХОД, СВОЙСТВА И ОПИСАНИЕ

Броколи (Brrassica oleracea var. botritis) е член на семейство зелеви и е тясно свързано с цветното зеле, брюкселското зеле и алабаша. Съществува известно объркване в литературата относно таксономията на цветното зеле (карфиол) и броколи.

Броколи и карфиол са два деривата на зелето, селекционирани за техните незрели, деликатесни глави. Двете култури са със сходна морфология, изисквания, технология на отглеждане и използване. Броколито се отглежда за гроздовидните зелени (или пурпурни) съцветия от цветни пъпки, които се берат преди отваряното. Главите на цветното зеле се състоят от абортирали, деформирани цветни пъпки, които са спрели развитието си. Растенията могат да дадат жизнени цветове и семена, ако се отгледат като ранна култура при условия на ранно и трайно топло време и продължителен ден през пролетта.

Културата се цени за високата хранителност и диетични свойства на главите. Хранителните вещества и витамините са концентрирани от листата в цветните пъпки, които са много по-ценни от листата на обикновеното главесто зеле. Броколито и карфиолът са с високо съдържание на антиокосиданти и с добре изразени антиракови свойства.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.

 

Сродни публикации