Британските фермери с огромно желание българските работници да дойдат » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Британските фермери с огромно желание българските работници да дойдат

Акценти

  • Частни инициативи за работници от Източна Европа трудно биха успели без намесата на властите

Огромна нужда от 90 хиляди сезонни работници изпитват фермерите във Великобритания.

Някои от фермерите подготвят чартърни полети за работници от Източна Европа, включително България, съобщи британския вестник „Гардиън“.

“Говорим за чартърни полети, с които да докараме работници. Час полет с 229 пътници струва около 10 хил. паунда, което е 45 хил. паунда от София до Лондон, или 250 евро на човек”, посочи Стивън Морел, директорът на “Конкордия”, един от водещите доставчици на земеделски продукти. “Но ако вложа резервите си и гаранции (за чартърен полет), трябва да съм сигурен, че самолетът ще излети”, добавя той.

Concordia търси как да докара около 10 хиляди души, половината от които да са от страни от ЕС. Другата половина може да дойде от Русия, Украйна, Молдова, Беларус, Грузия и Барбадос. Украинците удължиха блокадата до 23 април. Русия напълно затвори границите си в двете посоки.

Реколтата от меки плодове ще изгние на полето, а по магазините ще има недосиг на плодове и зеленчуци.

Намесата на властите е необходима, тъй като при сегашната блокада и неизвестност, създадени от реакциите на пандемията от коронавирус, частни инициативи за работници от Източна Европа трудно биха успели.

От думите на Морел става ясно, че планът се обсъжда усилено от британски сдружения на фермери и на фирми за набиране на персонал, но им е нужна яснота и от правителството.

“Набирането на хора извън ЕС спря. Остава ни само Литва, а тя затвори границите, Румъния, от която нямаме полети, и България, която е нашата малка пътеводна светлина.”

Ник Марстън, президент на British Summer Fruits, също казва, че бизнесът навлиза в “безпрецедентни времена”. Миналата година 98% от събирачите му на плодове са дошли извън Обединеното кралство – огромната част от тях от България и Румъния. Сега той се надява да привлече източноевропейци, които работят във Великобритания в хотелиерския и ресторантьорския бизнес, ударен тежко от кризата.

 

За автора

Сродни публикации