Браншови организации не искат агенцията по рибарство да управлява евросредства » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Браншови организации не искат агенцията по рибарство да управлява евросредства

Управлението на европейските пари да не е в правомощията на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), предлагат представители на бизнеса.

В писмо до Брюксел те настояват Изпълнителна агенция да не бъде вече управляващ орган на програма „Рибарство“, съобщи Тачо Пашов от Националната асоциация на рибопроизводителите.

От сектора считат, че ИАРА е основната причина за провала на оперативната програма за  2007-2014 и по тази причина предлагат Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 да бъде дадена за управление на институция, която не е държавна.

Брюксел от години провежда политика по рибарство, която чрез средствата на Европейския фонд по рибарство стимулира риболова, аквакултурата, преработката и търговията. Този сектор осигурява хиляди работни места, произвежда най-качествените, безопасни и диетични продукти и се слави с най-бързо развиващия се отрасъл в животновъдството, какъвто е аквакултурата, се казва в писмото.

Според мнението на авторите му въпреки отпуснатите средства България не е успяла да постигне нужния растеж и желания резултат, залегнали в оперативната програма.

Голямата причина според представителите на бранша са честите смени на експерти и ръководства в ИАРА, както и ниската компетентност и политическа зависимост на персонала на агенцията.

Тачо Пашов съобщи още, че освен неговата организация още две стоят зад писмото – риболовно сдружение „Черноморски изгрев“ и Асоциация на природозащитните организации, ловно-рибарските дружества и клубовете по спортен риболов – Бургас.

Припомняме, че преди дни беше извършена поредната смяна на ръководителя на ИАРА.

 

За автора

Сродни публикации