Бране на шипки » Съвети в земеделието

Бране на шипки

Акценти

  • След изсушаването на 2-2,5 кг свежи плодове се получава 1 кг сухи цели шипки

Прибирането на реколтата е важен и дълго очакван етап от всеки земеделски стопанин. При брането на шипките е важно да се вземе под внимание степента на тяхната зрялост.  Тя зависи от биологичните особености на вида, надморската височина и др.

Плодовете на R. Rugosa  придобиват оранжевочервен цвят. В края на месец юли те узряват и може да се стартира беритбата им. Тя се извършва неколкократно чак до края на месец октомври.

R.canina узрява едновременно и се прибира еднократно през септември – октомври. Плодовете й са по-твърди, по-сухи и по-устойчиви на транспортиране.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Свързани новини