Брането на ябълки е в разгара си » Съвети в земеделието

май 19, 2024

Брането на ябълки е в разгара си

Акценти

  • Над нормата за Североизточна България ще бъдат валежите през месеца

Земеделските стопани във Варненско са затрупани с работа

С настъпването на есента нараства консумацията на ябълки. Усилено се извършва прибирането на реколтата от плодовете във Варненска област. Вече са узрели и готови за прибиране късните сортове. Изключително благоприятно е и времето сега, тъй като е сухо и слънчево, което допълнително улеснява работата на стопаните.

Паралелно с брането на плодове земеделските производители в областта ще бъдат заети и с предсеитбената подготовка на площите, които ще бъдат засадени с ечемик и пшеница. В рамките на целия месец трябва да се извърши всичко необходимо, за да се обработи и подготви почвата. Най-късно до края на октомври двата вида зърнени култури трябва да бъдат засети.

Според метеорологичните прогнози природата ще помогне на стопаните, за да извършат дейностите, които са планирали. Очаква се средномесечните температури да бъдат около 12 градуса. Над нормата за Североизточна България ще бъдат и валежите през месеца. Количествата им по прогноза ще са в диапазона от 50 до 70 л/кв. метър. По предварителни  данни метеоролозите са прогнозирали превалявания за първите десет дни на месец октомври. Това би подобрило влагозапаса на почвата.

 

Към 20 септември, данните за стойността на пределната полска влагаемост до 50 см почвен хоризонт при стърнище са били, както следва:

  • в агростанция – Долни чифлик – 60 %;
  • село Царев брод – 65 %;
  • Силистра – 63%;
  • Търговище – 59 %;
  • Разград – 86 %;
  • Карнобат – 69 %.

Отчетените стойности разкриват с 20 % по-ниски показатели от оптималното. Пределната полска влагаемост трябва да бъде между 75 % и 85 %.

 

Сродни публикации