Бразилският министър: Амазония няма да изгори » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Бразилският министър: Амазония няма да изгори

Акценти

  • Пожарите в Амазония са около средното през тази година

Тропическите гори в Амазония не са на път да изгорят и необоснованите опасения от глобални климатични промени заплашват суверенитета на Бразилия.

Това заяви министърът на външните работи на Бразилия Ернесто Араужо, цитиран от Ройтерс и БТА.

„Няма катастрофални климатични промени“. Това подчерта Араужо в реч в сряда пред базираната във Вашингтон фондация Херитидж. „Ако съдим по дебатите, които се водят, може да изглежда, че светът свършва“, подчерта министърът.

Неотдавнашното увеличаване на пожарите в Амазония доведоха до международна реакция и критики срещу бразилския президент Баир Болсонаро. Това е заради решението му да даде приоритет на развитието на региона вместо на защитата на горите.

Араужо заяви, че активистите, които искат мерки за борба с климатичните промени, преувеличават заплахата с политически цели, като част от заговор на левите сили срещу САЩ и Бразилия.

Пожарите в Амазония са около средното през тази година. Това заяви бразилският външен министър. Той подчерта, че неговата страна е отговорна за само 2 на сто от световните емисии на въглероден диоксид. Обезлесяването по цял свят е отговорно за 11% от глобалните емисии, добави той.

„Така че дори да приемем, че емисиите на въглероден диоксид контролират пряко температурата, което не се показва от компютърните модели, вината не е на Бразилия“, подчерта външният министър.

Снимка: Ройтерс

 

За автора

Сродни публикации