Боровинките подобряват състоянието на черния дроб » Съвети в земеделието

август 01, 2021

Боровинките подобряват състоянието на черния дроб

Акценти

  • Комбинацията от лъчетерапия и екстракт от боровинки унищожава близо 70% от раковите клетки

Доказано е, че комбинацията от лъчетерапия и екстракт от боровинки унищожава раковите клетки.

Редовната консумация на определени храни значително може да подобри здравословното ни състояние. Боровинките са именно такъв плод. Учени от Словакия, Португалия и Полша са съсредоточили усилията си да изследват малките плодчета, за да установят влиянието им върху сърдечно-съдовата система.

В експеримента са участвали доброволци, които в продължение на шест седмици са консумирали по 150 грама боровинки три пъти седмично. Оказало се, че при участниците в изследването значително се е намалило нивото на вредния хоестерол, захарта, албумина и глутамилтрансферазата. Най-общо и просто казано се е подобрило състоянието на черния им дроб.

Преди време друг екип от учени от Мисури е провел изследване за влиянието на боровинките върху раковите клетки на маточната шийка. Участниците в експеримента тогава са били разделени на 4 групи. При първата е прилагана само лъчетерапия, при втората – само екстракт от боровинки, а при третата – комбинация от екстракт от плодчетата и лъчетерапия. Четвъртата група е била контролна.

Резултатите са показали, че след лъчетерапията броят на раковите клетки е намалял с 20%. В групата, която е била третирана с екстракта от боровинки раковите клетки са намалели с 25%. Най-ефективна се е оказала комбинацията от лъчетерапия и екстракт от боровинки. Тя е унищожила близо 70% от раковите клетки.

 

Сродни публикации