Борисов спря промените в Закона за биологичното разнообразие » Съвети в земеделието

декември 03, 2021

Борисов спря промените в Закона за биологичното разнообразие

Акценти

  • Към момента цели 34,8% от територията на България попадат в обхвата на НАТУРА 2000

Засега зоните на НАТУРА 2000 остават без промени.

Оттеглени са поправките в Закона за биологичното разнообразие, засягащи защитата на териториите, включени в европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Те щяха да осигурят възможност за извеждането на зони, които вече не са част от нея. Това няма да се случи заради нареждане на премиера Бойко Борисов към министъра на околната среда и водите Нено Димов.

От коалицията „За да остане природа в България“ изпратиха писмо до Борисов. В него те поискаха спиране на законовите поправки. Като аргумент за позицията си изтъкнаха намаляването и обезсилването на мрежата НАТУРА 2000. Промените биха затруднили устойчивото управление на защитените зони и ще подпомогнат непрозрачното и авторитарно управление на природния ресурс на страната. От природозащитната организация изтъкват факта, че именно по тази причина България губи все повече гори, реки и защитени видове.

Министър Димов предложи промените обяснявайки, че част от зоните в НАТУРА 2000 са били обявени като такива погрешка и със съмнителни първични данни.

Сега строежите по Черноморието и в планините са ограничени до голяма степен именно заради обхвата на НАТУРА 2000.

Предложените законови промени трябваше да осигурят възможност за проверка достоверността на данните за зоните от екомрежата. Така и не беше дадена точна информация относно общата площ на зоните влезли в нея погрешка. Към момента цели 34,8% от територията на България попадат в обхвата на НАТУРА 2000.

В подкрепа на промените застават различни работодателски, браншови и синдикални организации, а също и част от местната власт.

 

Сродни публикации