Борислав Борисов: Пазаруването на родна стока означава подем на българското земеделие в бъдеще » Съвети в земеделието

юли 24, 2024

Борислав Борисов: Пазаруването на родна стока означава подем на българското земеделие в бъдеще

Акценти

  • Във всички големи градове трябва всеки ден да има фермерски пазари с българска продукция, каза още г-н Борисов

Трябва да се подкрепя родното земеделско производство и да се избират продукти от български производители.

Това коментира за радио Варна Борислав Борисов, председател на УС на Асоциацията на българските села.

От тук нататък зависи от самите нас от къде и каква стока ще купуваме и доколко осъзнаваме, че с всяка закупена стока от български земеделец ние помагаме за бъдещото развитие на целия отрасъл в страната ни, каза още Борисов.

„Липсва осъзнатост у потребителите. В криза като сегашната вместо да подкрепят българското производство хората пак ходят и се трупат на опашки в чуждите търговски вериги, където изобщо няма да коментираме качеството на храните. Но да не забравяме един факт – основният приоритет на търговските вериги е печалбата. Нито се интересуват от здравето на потребителите, нито ги интересува просперитета на българските земеделци и стопанства.“, коментира Борисов.

Едно от най-ключовите неща при избора на храна е да се купува жива такава.

Такава е храната купена от българските ферми, а не от търговските вериги.

Прясна и жива храна може да се купи само от фермерските пазари. В момента те могат да задоволят търсенето на около 30 % от хората. И ако земеделците продават стоката си на тези пазари, а не я връщат, това ще означава за напред подем в българското фамилно земеделие и в развитието на селата, убеден е още Борисов.

Във всички големи градове трябва всеки ден да има фермерски пазари с българска продукция, които да са обхванати в мрежа в цялата страна.

„Тук вече държавата, ако реши да демонстрира ангажираност, може да окаже подкрепа. Съвместно с общините да се направят места, където това да се извършва удобно. Не да унижават българските земеделски производители, като им казват да отидат на паркинга на чуждите вериги и така пак да закарат клиенти в тях.“, коментира Борислав Борисов.

 

За автора

Сродни публикации