Борбата с АЧС събра експерти от БАБХ на кръгла маса в Пловдив » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Борбата с АЧС събра експерти от БАБХ на кръгла маса в Пловдив

Акценти

  • В дискусията участваха представители на регионалните структури на ИАГ и Съюза на ловците и риболовците в България

Темата на срещата беше „Африканска чума по свинете и предизвикателствата пред стопанисващите дивеча“.

През изминалата седмица в Пловдив се проведе кръгла маса във връзка със заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). В нея участваха експерти на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Неин организатор беше Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) в рамките на 25-тото издание на изложението „Природа, лов, риболов“.

Във форума взе участие д-р Георги Чобанов. Той е директор на дирекция Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите (ЗХОЖКФ) в БАБХ. Д-р Чобанов разясни какви са основните задачи, свързани с инструкцията за претърсване за трупове на умрели диви свине. Необходимо беше да се обсъди проекта на инструкцията. В дискусията участваха представители на регионалните структури на ИАГ и Съюза на ловците и риболовците в България.

Направен беше и паралел със заложеното в стратегията на Европейския съюз за овладяване на епизоотията от АЧС. По-време на срещата бяха обсъдени залагането на ясни стратегически цели, срокове и показатели, добре дефинираните роли и отговорности за всички засегнати страни.

На пресконференция след кръглата маса беше коментирана ситуация в страната по отношение на АЧС и ролята на ловците за ограничаване на заболяването.

 

Сродни публикации