Болестта "син език" вече засегна и диви животни » Съвети в земеделието

февруари 21, 2024

Болестта „син език“ вече засегна и диви животни

Освен домашните животни болестта "син език" вече връхлита и дивите животни.

На територията на държавните ловни стопанства "Женда" и "Болярци" са открити 85 умрели животни – муфлони и един елен лопатар, съобщи инж. Радослав Боев, директор на ловното стопанство "Женда" в Кърджали. "По първи признаци, установени от лекарите, които дойдоха в района и взеха проби от животните, се смята, че причината е именно "син език".

Заразата на дивите животни е станала чрез ухапване от комари", обясни той. Пробите са изпратени за изследване в София, а труповете на умрелите животни са транспортирани в екарисажа във Варна. Около местата за почивка на животните се пръска с репеленти за комари.

В четири овцеферми във Варненска област има разпространение на заболяването „син език”, обясни д-р Даниел Денев от Областна дирекция по безопасност на храните във Варна. Умрелите животни от началото на заразата са над 20. Населените места с потвърдени случаи на заболяването „син език” са селата Долище и Доброглед в община Аксаково и селата Лапушна и Медовец в община Дългопол.

Заради влагата и вятъра ограничението на заболяването е затруднено. Има много нови заболели животни в Калофер, заяви кметът на града Румен Стоянов. Само за последните 4 дни са загинали 12 животни.

Днес става ясно какво умори животните в зоопарка

Очаква се да има повече яснота какво точно е убило животните в столичния зоопарк. Тогава ще излязат първите резултати от взетите проби от храната, водата и клетките на покосените от мистериозна смърт питомци на зоологическата градина. „Ако резултатите потвърдят, че за гражданите няма опасност, ще отворим зоопарка”, заяви пред журналисти кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Тя е силно обезпокоена от лошото състояние, в което все още се намират някои от животните. Фандъкова не изключи да бъде проведено и полицейско разследване, ако се установи, че има умишлено отравяне. „Нека излязат резултатите, за мен най-важното е да спасим животните, които са болни, и да няма опасност за хората”, подчерта кметът.

 

За автора

Сродни публикации