Болести по бубите » Съвети в земеделието

август 16, 2022

Болести по бубите

Акценти

  • Инфекциозната вирусна флашерия се предизвиква от вирус, с който се заразяват бубичките от младите възрасти

Черничевата копринена пеперуда, представляваща одомашеният вид копринена пеперуда, е възприемчива към болести и се атакува от неприятели и паразити. Отглеждането й у нас е сезонно, продължава от пролетта до ранна есен, но тъй като бубите се отглеждат години наред, това спомага за съхраняването на болестотворните организми.

Пебрина

Пебрината (нозематоза) на копринената пеперуда е заразна болест, която се предава от паразит – протозоа от рода на ноземите, който преминава през четири стадия на развитие – планонт, меронт, спорант и спора. По тялото на болните често се появяват малки тъмни петънца и насекомото изглежда като посипано с черен пипер, оттам произлиза и името на болестта (пебрине – посипан.с черенпипер).

Възприемчивост

Проявява се през всички стадии на развитието, като в младите възрасти на гъсениците заразяването е много по-бързо, а при по-големите възрасти – по-бавно. В първия случай заболяването протича остро, а в по-късните етапи от развитието носи характер на бавно протичаща хронична инфекция. Грената, гъсеницата, какавидатаипеперудатаболедуватотпебрина.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации