Към момента болестите по животните у нас са под контрол » Съвети в земеделието

юли 15, 2024

Към момента болестите по животните у нас са под контрол

Акценти

  • В южните области на страната се изпълняват мерки по програмите THRACE и GF-TADs

Международните експерти похвалиха биосигурността в индустриалните ферми

Днес се проведе брифинга, организиран от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Основни теми на събитието бяха заболяванията Чума по дребните преживни животни (ЧДПЖ) и Африканска чума по свинете (АЧС). Към момента и двете са овладени, но все още не е ликвидирано огнището на ЧДПЖ в гр. Болярово.

По-рано този месец Европейската комисия облекчи мерките, рестрикциите и контрола, но надзорът все още продължава. Тези промени имат за цел да подпомогнат възстановяването статутът на страната и подновяване на търговските отношения. За да се случи това е необходимо да бъдат спазени стандартите на Световната организация за здравеопазване на животните (OIE). По думите на изп. директор д-р Дамян Илиев, това ще се случи най-рано 6 месеца, след ликвидиране на последното огнище.

В южните области на страната се изпълняват мерки по програмите THRACE и GF-TADs. Извършва се специален надзор за ЧДПЖ. Ветеринарите продължават да вземат проби, а клиничните прегледи не са преустановени. По-лекия режи засяга предимно фермерите, които вече свободно могат да осъществяват транспорт на животните за клане и да реализират продуктите от тях.

Беше засегната отново и темата за стопанството в гр. Болярово, където все още огнището не е ликвидирано. Към момента по съдебен път предстои да се търси решение на проблема.

На срещата бяха представени и резултатите за разходите на агенцията, направени във връзка със заболяването ЧДПЖ до момента. Те са на стойност надвишаваща 1,3 млн. лева. В тази сума не са включени разходи направени от други институции.

Какви са резултатите от борбата ни с Африканската чума по свинете?

По темата за Африканската чума по свинете беше разяснено, че след появата на първото огнище, през август миналата година, са предприети мерки и то е ликвидирано за 24 часа. До момента няма регистрирани случай на зараза при домашните свине. Зараза при дивите прасета беше установена в близост до границата. Пробите от първото, а след това и от второто животно, бяха положителни. По-късно други два случая бяха констатирани и в ловно стопанство Зеленка. Последният е от 27 декември 2018 г. Страната ни попада в зоните на превенция, а между нас и северната ни съседка има буферна зона. Там контролът е засилен, вземат се проби.

Според международните експерти, които бяха в страната ни през изминалата седмица, мерките в индустриалните ферми са ефективни, а въведената биосигурност в тях е на много високо ниво. По-опасни са домашните стопанства и особено тези, в които животните не са регистрирани.

Вече работи и мобилното приложение за ловците. С негова помощ те могат своевременно да подават информация към компетентните органи.

Във връзка със случаите на заболели от трихинелоза, от БАБХ призовават хората да внимават при консумацията на сурово сушени домашни месни продукти.

 

Сродни публикации