Близо 570 млн. лв. са получили земеделските производители в Област Ямбол » Съвети в земеделието

април 21, 2021

Близо 570 млн. лв. са получили земеделските производители в Област Ямбол

Акценти

  • В сектор „Животновъдство“  се отчита значително увеличение на броя на биволите и пчелните семейства в областта  с по над 47%

За последните пет години земеделските производители в област Ямбол са получили финансова подкрепа в размер на близо 570 млн. лв.

Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева на среща със земеделски производители в Ямбол.

Това представлява близо 3,8% от общо предоставения в земеделието публичен ресурс за периода. По думите й, сключените договори по ПРСР 2014-2020 г. са 223 договора на обща стойност над 70 млн. лева.

Около 84% от използваната земеделска площ в Ямболско представлява обработваема земя.

„Зърнените и маслодайни култури заемат над 86% от обработваемата земя. Най-силно застъпени са пшеницата, слънчогледът, рапицата и ечемикът. За периода 2014 – 2019  г. с 74% се увеличават площите, заети със зеленчуци и трайни насаждения в областта, което е с близо пет пъти“, уточни още заместник-министър Василева.

Наблюдава се сериозно засилване на интереса към отглеждане на протеинови култури – основно нахут и грах за зърно.

„Именно в Област Ямбол се намират близо 14% от всички заявени за подпомагане по СЕПП площи с нахут в страната за 2018 г.„, отбеляза д-р Василева. Тя допълни, че в областта са съсредоточени близо 36% от заявените за подпомагане по СЕПП площи с кориандър в страната през 2018 г.

В сектор „Животновъдство“  се отчита значително увеличение на броя на биволите и пчелните семейства в областта  с по над 47% .

Заявените животни за подкрепа през 2018 г. са повече спрямо 2014 г.

Пред близо 120 земеделски производители от Област Ямбол експерти на МЗХГ  представиха  начинът и условията на кандидатстване за подпомагане в кампанията по Директни плащания.

Стопаните бяха запознати и с:

  • – предстоящите приеми по ПРСР 2014-2020 г.;
  • – държавните помощи в сектор „Земеделие“ за 2020 г.

По време на срещата бе представена и актуална информация за хода на преговорния процес за новата Общо селскостопанска политика, както и за новостите в сектор „Животновъдство“.

 

За автора

Сродни публикации