Близо 30% от розовите насаждения в Карловско са пострадали » Съвети в земеделието

август 01, 2021

Близо 30% от розовите насаждения в Карловско са пострадали

Акценти

  • Пострадалите земеделски производителите в седемдневен срок да подадат молби за помощ в Общинска служба по земеделие

До края на юни в Каравелово ще бъде завършена противоградната площадка.

Започна оглед на пострадалата земеделската продукция от падналата градушка в Карловско. Днес представители на Общинска комисия, Областна и Общинска служба „Земеделие” започнаха огледи на пораженията в селата край Карлово. Най-сериозни са щетите в Каравелово, Богдан, Певците, Мраченик и част от землищата на Кърнаре и Иганово. Поражения има предимно по земеделски култури, като домати, пипер, зеле. Пострадали са и голяма част от розовите насаждения. Близо 25-30% от розовия цвят в Каравелово, Богдан и Певците е унищожен и е на земята.

Експертите правят оглед и дават указания на пострадалите земеделски производителите в седемдневен срок да подадат молби в Общинска служба по земеделие за помощ. Предвидено е около 23 май отново да се направят огледи от комисиите. Така реално ще се опишат всички поражения. Едва след това ще бъдат отпуснати и субсидии на пострадалите стопани.

Пораженията в дворовете също са много. Там обаче проблем се явяват липсващите застраховки. Хората не застраховат продукцията в дворовете си и по тази причина не могат да получат и финансово подпомагане.

Тази година розоберът вече започна, но изкупната цена е ниска. След градушката ситуацията може да стане и още по-зле, тъй като много стопани може и да не успеят да покрият разходите си, заради унищожената реколта.

Интересното е, че преди 4 – 5 години от Агенцията за борба с градушките са поискали от Общината да определят 6 места за изграждането на площадки за борба с градушките. Такива са избрани, но изграждането на площадките още не е започнало. Само в село Каравелово изграждането й е стартирало и трябва да завърши до края на месец юни.

 

Сродни публикации