Бирата е здраве » Съвети в земеделието

юни 24, 2024

Бирата е здраве

Акценти

  • Смесвайки пивото с плодовете учените са работили по намирането на най-подходящата технология за съчетаване на двата компонента

Учени комбинираха пиво и плодове, за да създадат напитка, която действа като детоксикираща бомба за организма

Български учени разработиха нови видове бира, които съчетават полезните свойства на боровинките и аронията с пивото. Специалистите от Института по криобиология и хранителни технологии /ИКХТ/ – доц. Силвия Милева, гл. ас. Ива Томова, проф. Габриела Маринова са провели експеримент, при който на различни етапи от пивоварния процес са добавяли различни плодове. Така те са установили, че не само се повишава количеството на антиоксидантите в напитката, но се подобряват и хранителните й качества.

Сред едни от най-полезните плодове са именно боровинката и черната арония. Те подпомагат тялото да се изчисти от токсините. Осигуряват на клетките богат асортимент от полифеноли, флавоноиди, аскорбинова киселина, антоцианини, каротеноиди и др. Тези  добавки от плодовете не елиминират, нито омаловажават доказаните вече антиоксидантни свойства на бирата. Установено е, че в състава й влизат много витамини, растителни фибри и минерали.

Смесвайки пивото с плодовете учените са работили по намирането на най-подходящата технология за съчетаване на двата компонента. Целта им е била да извлекат максимална полза от съставките и да получат напитка с много добри дегустационни качества и характеристики.

Изследователският екип от учени е представил получените от тях резултати на Деветата Национална конференция по хранене на Българското дружество по хранене и диететика.

 

Сродни публикации