Биофермери: Не взимайте последната риза от гърба на земеделеца » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Биофермери: Не взимайте последната риза от гърба на земеделеца

Акценти

  • Предвиденото увеличение на минималния осигурителен доход за земеделски стопани и тютюнопроизводители е от 400 лв. на 610 лв

Българската асоциация „Биопродукти“ изрази остро недоволство от поредното предложение за драстично увеличение на основата, върху която ще се изчисляват осигуровките на земеделските производители.

Предвиденото увеличение на минималния осигурителен доход за земеделски стопани и тютюнопроизводители е от 400 лв. на 610 лв.

От бранша припомнят, че преди две години отново са протестирали срещу вдигането на тази база, тъй като тя е непосилна за плащане от дребните фермери.

„Дами и господа, не взимайте последната риза от гърба на земеделеца, който ви храни“, се казва в отвореното писмо на биофермерите.

Милен Стоянов, който е председател на Българската асоциация Биопродукти, заяви пред БНР:

„Малките земеделски производители са много ощетени от това. Те и в момента много трудно плащат осигуровките си. Ако прагът се качи и за тях, съвсем трудно ще им стане и е вероятно много от тях да отпаднат и вместо да се увеличат осигуровките, които влизат в бюджета, те да намалеят. Ние това предвиждаме, че ще се случи“.

„210 лв. са прекалено голям скок“, смята Светла Василева от Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ. Тя обаче припомня на фермерите, че ниски осигуровки задължително ги обричат на ниски пенсии.

„Те се осигуряват на минимума. Той не може да покрие минималната пенсия, която те ще получат“. „За мен винаги е добре да има диференциран подход при всяко разпределение на средства“, каза още Василева.

 

За автора

Сродни публикации